Dutch reviews

Recensie: Kobo Aura 2

Recensie over de Kobo Aura 2 E-Reader. Lees over de touchscreen, batterij en leeservaring op ireadbooksblog.com! Photo credit: i read books blogIk heb jullie laatst al een eerste impressie gegeven van mijn nieuwe E-Reader: de Kobo Aura 2. De recensie van vandaag is wat langer dan de gemiddelde recensie die jullie van mij gewend zijn. Dat komt omdat ik graag iets gedetailleerder in wil gaan op dit (voor mij) nieuwe leesapparaat. Dus, voor alle twijfelaars, overstappers of gewoon nieuwsgierigen, hierbij mijn mening over de Kobo Aura 2 E-Reader!

Handleiding
Laten we beginnen met de technische kant, niet het meest spannend, maar wel van belang. Ik ben niet iemand die graag handleidingen leest (want: lang, onbegrijpelijk en vooral geen geduld) dus ik ben de Kobo Aura 2 gelijk gaan gebruiken. In grote lijnen wist ik al wel een beetje hoe een E-Reader werkt, swipen voor een volgende bladzijde, links in het scherm klikken voor terugbladeren, etc.

Menu
Links bovenin het scherm staan drie horizontale streepjes: het menu. Via het menu kom je eigenlijk overal: op de homepagina, bij je boeken en instellingen. Je kunt zelf de taal instellen van je E-Reader, ik heb zelf gekozen voor Engels omdat ik regelmatig Engelse boeken lees, maar je kunt ook gewoon kiezen voor Nederlands. In dezelfde balk waar de streepjes voor het menu staan, staat ook de tijd, een zonnetje voor de schermverlichting, de hoeveelheid batterij, je Wi-Fi verbinding, een zoek-optie en een icoontje om je E-Reader te synchroniseren (twee pijltjes die samen een rondje vormen). Kortom: alles wat je nodig hebt staat overzichtelijk bovenaan in je scherm.

Aanpassen

Je kunt een heleboel handmatig aanpassen op je E-Reader. Zo kun je in- en uitzoomen op je bladzijde.

Schermverlichting
De Kobo Aura 2 past de schermverlichting automatisch aan je omgeving aan, wat ik heel fijn vind. Vooral ’s avonds merk ik dat een E-Reader toch wel erg lekker leest. Niet alleen omdat de schermverlichting aanstaat, maar ook omdat ik makkelijker op mijn zij kan lezen als ik in bed lig. Met een fysiek boek lig ik meestal onhandig in bed te lezen, hoe leg je het boek neer, hoe ga je zelf liggen en als je bij de volgende bladzijde bent kun je weer anders gaan liggen. Niet. Handig. Met de E-Reader heb ik daar totaal geen last van. Ik merk zelfs dat ik vaker ’s avonds lees nu ik een E-Reader heb!

Ervaring
Ik moest onwijs wennen aan de touchscreen. Die is namelijk een stuk trager dan de gemiddelde touchscreen die we tegenwoordig gewend zijn. Na een beetje geruzie met de E-Reader (hij sloeg af en toe op hol omdat ik maar bleef drukken op knoppen) had ik door hoe het scherm werkt.

De leeservaring – wat ik het allerbelangrijkste vind – valt me 100% mee. Ik had verwacht dat de leeservaring op een E-Reader heel anders zou zijn dan bij een fysiek boek. Het is niet hetzelfde, dat kan ook niet, maar ik had tijdens het lezen niet bewust door dat ik op een E-Reader aan het lezen was. Nog een grote meevaller: de batterij. Die gaat heel lang mee. Als ik dagelijks lees, kan ik ongeveer tien dagen doen met één batterij, daarna moet ‘ie aan de lader.

Kobo Plus
Wat ik handig vind, is dat je Kobo E-Readers kunt koppelen aan je bol.com account. Als je een Ebook koopt via bol.com (ze hebben er ruim 2,5 miljoen!), heb je geen kabel nodig om je boek te synchroniseren. Het enige wat je nodig hebt is Wi-Fi verbinding en je drukt op de synchroniseer knop, daarna staat je nieuwe Ebook direct op je Kobo E-Reader. Ideaal. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het Kobo Plus Ebook-abonnement, daarbij betaal je €9,99 euro per maand (met de eerste maand gratis) en heb je keuze uit ruim 80.000 Nederlandse en Engelse Ebooks (NB: dit is geen gesponsord artikel, ik omschrijf alleen de opties van bol.com). Ik kies (nog) niet voor een abonnement, omdat ik het lezen van Ebooks en fysieke boeken wil afwisselen.

Prijs
Mocht je dus, net zoals ik, ervoor kiezen om Ebooks los aan te schaffen, dan ben je alsnog geen grote bedragen kwijt. De meeste Ebooks zijn namelijk tussen de €5-€10 euro per stuk. Je investeert natuurlijk wel eerst in een (prijzige) E-Reader, maar dan heb je ook wat. Mijn E-Reader kostte €119,99 euro, en is daarmee redelijk goedkoop voor een E-Reader. De meeste E-readers (die ik tijdens mijn zoektocht ben tegengekomen) kosten tussen de €80 en €250 euro.

Eindbeoordeling
Aangezien deze blog post anders is dan mijn normale recensies, pak ik de eindbeoordeling ook anders aan. Hieronder geef zie je per onderdeel wat ik ervan vind, met daarna het eindoordeel!

Besturing: 4/5
Schermverlichting: 5/5
Batterij: 5/5
Kwaliteit: 4/5
Leeservaring: 5/5
Prijs: 4/5
Eindoordeel: 4,5/5

Heb jij een (fijne) E-Reader? Of wil je er een gaan aanschaffen? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie meningen hierover!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s